vinterferien

10 gøyale uteaktiviteter om vinteren for hele familien

 •  Trenger du påfyll av inspirasjon og ideer til  uteaktiviteter sammen med barna ?

Her er Skogslivs favorittaktiviteter!

10 tips

1. På sporjakt

10.tips
Ulvespor

Du trenger

  • Målebånd
  • Gips, vann, hårspray og rørepinne (hvis dere vil lage gipsavtrykk)
  • Kamera
  • Sporbok

Så du det, eller gikk du forbi?

Overalt i skogen er det spor etter dyr. Dyrespor finnes ikke kun på bakken, men se rundt på busker og trær om noen har gnaget, hakket eller veltet hele busken eller treet. Mange dyr gnir duften sin inn i treet for å markere reviret sitt. Da kan du være heldig å finne hår.

10 tips
Klormerke fra bjørn

Maurturen er ofte besøkt av store og små dyr. Finner dere et fint tydelig spor kan dere følge det baklengs (backtrack). Da vil dere kunne lese hele historien, og tyde hva dyret har drevet med. Kanskje dere er heldige og finner dyrets hvileplass med hår, eller rester etter et måltid.


Finner du et fint spor kan du lage et gipsavtrykk, og ta med hjem en suvenir. Hvis sporet er i snø kan det være en god ide å sprøyte det med hårspray først, så blir det ikke ødelagt så lett. Hvis du er tvil om hvilket dyr som har laget sporet, kan du også ta bilde med et målebånd ved siden av og forske videre hjemme. På nettet finnes masse litteratur om dyrespor. Her kan du lese hvordan du kan bestemme sporene til våre fem største rovdyr. 

Gipsavtrykk lager du enkelt ved å blande gips (fås i hobbybutikker) og vann til en vellingaktig konsistens, og helle ned i sporet. Det kan være lurt å sette en ring av papp rundt sporet før du heller på gipsen, slik at det får en fin avslutning på kantene. Vær sikker på at gipsen er helt herdet før du tar den opp.

10 tips
Gaupespor

10 tips

2. Spikking

Julegavetips

Guttene har hver sin kniv som de bruker flittig. Som regel går det veldig bra, dog med noen få kutt i fingrene, men det hører med til livet i skogen. De lager alt mulig med knivene. Best liker de å skjære i gammel tykk furubark. Det er mykt og lett å forme til hva som helst. Når de først kommer i gang kan de bruke mange timer foran bålet. Eldstemann på 8 år har laget seg en trefigur som heter «Kaptein Tretruse» (etter de populære bøkene om Kaptein Supertruse), som du kanskje så på TV2 God morgen Norge.  Han er med over alt. Man kan lage sprettert, Knerten, biler, båter, sverd, kjøkkenredskaper (hvis man har glemt noe)  eller noe helt annet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

10 tips

Her er noen spikkeregler det kan være lurt å lære barna før dere går igang.

 • Barna skal sitte ned og jobbe.
 • De får ikke lov å gå rundt med knivene.
 • Når man er ferdig med å spikke, skal kniven alltid legges i sliren.
 • Bruk alltid kniv med fingerstopp slik at fingrene ikke sklir ned på bladet.
 • Spikk alltid vekk fra seg, men ikke mot andre.
 • Kniven er ikke noe man skal leke med.
 • Når du skal gi kniven til noen andre, holder du i bladet på den siden som ikke er skarp, slik at den som skal ta imot kniven kan ta rundt skaftet.

En viktig ting med knivene, er at de skal være ordentlig skarpe. Når man ikke må ta i av alle krefter, er det mindre sjanse for at kniven glipper og man skjærer seg. Hvis man skjærer seg med en skarp kniv blir det dessuten rene, fine kutt som bare trenger litt strips og plaster.

10 tips

 3. Smed for dag

En dag i skogen lekte vi smie, og det ble en stor suksess!  Her kan barna være aktivt med å hamre og forme metallet. Guttene synes det er morsom å blåse med peisblåsene. Det tar ikke lang tid før metallet blir rødglødende. Jeg  holder metallet, mens guttene hamrer løs så gnistene fyker.

vinterferie

Dette trenger dere til aktiviteten.

 • Et bål
 • Arbeidshansker
 • Forskjellige typer metall. Vi brukte myke metaller, som kobberrør. De blir lett varme og rødglødende, og er enklere å forme.
 • Noen store tenger, for eksempel en stor låsetang, til å holde i metallet.
 • Peisblåser eller noe annet som kan gi god trekk  i bålet.
 • Noe å slå metallet på. De færreste har en ambolt, så det går fint an å bruke en sten eller en solid trekloss.
 • Brannsår er nesten uunngåelig som smed. Ha derfor klart kald vann og brannsalve.

vinterferie

Les mer om smieaktiviteter i artikkelen:  Med ambolt i ryggsekken

10 tips

  4. På oppdagelse over og under jorden

Ute i skogen finnes det mye spennende som du kanskje ikke får med deg hvis du bare går på stier og grusveier. Har dere prøvd å gå rett ut i skogen uten å følge en fast ferdselsvei?  En gang vi gikk utenfor stien, fant vi noe så fantastisk som en hule. Langt inne i hulen fant vi bergkrystall,  og etter mye leting fant vi hele seks huler der noen av dem gikk langt ned i bakken.

10 tips
Vebjørn er lykkelig over sitt funn av bergkrystall i hulen.

Her kan dere bli med under jorden med filmen: «Huleboer for en dag»

Man kan også være heldig å finne et gammelt kadaver, fjær, et tre der hakkespetten har laget hull, eller et som beveren har gnaget på. Det er så mange skatter der ute som bare venter på å bli oppdaget. Man trenger ikke alltid å gå langt for å oppdage noe nytt. Har du derimot tenkt å gå langt inn i skogen, kan det være lurt og ta med kart om kompass og holde øye med retningen dere går.

10 tips

5. Bli kjent med stjernene

vinterferie
5 milliarder stjerners hotell

Finn et sted uten for mye lys, og se opp!  Med appen Night sky TM i appstore og  Google Skymap  i Google play, er det enkelt å finne ut hvilke stjerner eller planeter dere ser på. Ta med kakao, masse  varme klær, og noe å ligge på. Man blir fort sliten i nakken av å se opp. Slutt kvelden av med bålkos og stjerneskudd.

vinterskogen

10 tips

 6. Sove ute en vinternatt

I hagen, på terrassen eller skogen. Man trenger ikke å reise langt for å ha en flott natt ute rett rundt hjørnet. Der er mange forskjellige måter å tilbringe en natt ute.

Da  tvillingene var fem år sov de alene ute for første gang. Her våkner de etter en herlig vinternatt på terrassen.

For et par uker siden reiste Thomas ut på tur og overnattet alene for første gang. Se filmen sammen med barna, og vi kan love dere at de blir inspirert! Vi har fått meldinger  fra mange barn fra hele landet som nå har sovet ute etter at de så filmen om Thomas på tur. Vi kaller det for Thomaseffekten!

Artikkelen bak filmen «Thomas 6 år på solotur i 27 minus» Her kan dere få tips og mer inspirasjon til overnattingen.

Ut på tur i flere dager

Lyst til å tilbringe noen dager i vinterskogen? I denne filmen viser vi hvordan.  Se den gjerne sammen med barna, så de kan få noen gode ideer til lek og moro.

10 tips

 7. Utforske skogen i mørke

vinterferie

Å oppleve skogen om natten er en spennende opplevelse som skjerper sansene. Ta en tur ut i skogen med pannelykter. Underveis stopper dere opp og slukker lyktene. Da kan det være fint å står i en ring hånd i hånd. Her står dere helt stille og bare lytter. Siden det er mørkt vil hjernen gi dere superhørsel. Kanskje dere hører kattuglen eller musen som løper rundt på bakken? Forestil dere at dere er et dyr på jakt etter mat. Etter ca ti minutter har dere fullt nattesyn, og det er mulig å orientere seg i skogen uten lykt. Beveg dere forsiktig rundt og bruk alle sanser. Til slutt kan dere tenne fakler og vandre det siste stykke gjennom skogen, og leke at dere er riddere fra middelalderen!

ti tips
Fakkel ala middelalderen

Fakkel ala middelalderen – slik gjør du:

 • Bruk en fersk pinne, ca. 1 1/2 meter lang.
 • Vikle et tykt bomullsstykke (gjerne grovvevet) stramt rundt pinnen.
 • Til sist tar du kraftig ståltråd og surrer runde stoffet, både for å holde på stoffet og unngå at det brenner opp for fort.
 • La fakkelen trekke i parafin en stund, og la den dryppe godt av før du tenner den.

Her viser Minituren.no hvordan man lager kubbefakkel

Her er en annen type fakkel fra speiderbasen.no

10 tips

 8. Bygge snøhule

ti tips
Snøhule på tunet

Er det snø der dere oppholder dere, er det bare å ta spaden fatt og begynne å grave. Det er mange forskjellige måter å lage en snøhule på. Det vanligste er at man graver rett inn i en snøskavl som er blitt dannet er vinden. Husk ikke å grave i skavler som er høyre enn fem meter, ellers kan dere risikere at der går snøskred.  På flat bakke er det flere metoder. Den enkleste å ta noen vesker og sekker og legge i en stor haug. Dekk haugen med minst 50 cm snø og slå det godt sammen med spadene. La det stå og herde i vinden natten over. Neste dag graver dere et hull inn og drar ut alle sekkene. Da gjenstår bare å glatte ut taket, og så er det klart til innflytning!

10 tips
Øyvind sover alene i snøhule

Husk at taket alltid skal være ovalt som i en katedral. Da støtter sidene taket slik at det ikke siger i løpet av natten. Hvis det er fare for mildvær, bør dere isteden lage taket av ski eller planker, legge over en presenning og dekke til med snø.

snøhule

Det er også viktig å ikke sove flere netter i trekk i samme snøhule. Dette er fordi kondens skaper et islag inne i hulen, og lufttilførselen gjennom snøen blir dårlig.

I denne artikkel kan dere lese mer om overnatting i snøhule.  Overnatting i snøhule sammen med guttene.

10 tips

9. Treklatring

Høres det litt kjedelig ut? Så se denne filmen, så kanskje dere forandrer mening!

Store grantrær med solide og tykke grene er best å bruke. Disse guttene har mange timers klatrererfaring, og derfor vet jeg at de kan klare seg i toppen av dette treet uten å miste grepet.  Er dette helt nytt for barna kan det være en god idé å starte med en lavere høyde, så barna opplever mestring ved at de både klarer å klatrer opp og ned igjen. Det er selvfølgelig også viktig at de ikke klatrer høyere enn at foreldrene føler seg trygge. Det er ikke lurt å rope om hvor farlig det er når de henger der i toppen av et tre! De trenger selvtilliten til å komme seg ned igjen også!

10 tips

10. Bålfyring  dagen lang

vinterferie
Om litt er kaffen klar!

Det er intet så beroligende som å sitte å se inn i bålet.  Hvis du dertil er et barn som selv har klart å få fyr på bålet, gir det en riktig god følelse. Gi barnet ansvaret for bålet, og la dem prøve seg med litt veiledning underveis.

vinterferien
En stolt 5åring har fyrt opp sitt eget bål

For å være sikker på å få fyr på bålet i vinterskogen kan det være lurt å ta med øks og sag. Da kan dere kappe tørre trær og kløve dem. For kjerneveden er alltid tørr og lettere å få til å brenne.  Veden skal føles lett og mindre grene skal ikke være seige, men knekke med et lite smell.

Vinterferien

Det finnes mange båltyper.  På vinteren kan det være lurt å grave seg ned til bakken, og legge stokker inntil hverandre i flere lag. Hvis man så fyrer opp på toppen, vil stokkene nedover i lagene tørke opp etter hvert, og du får et deilig varmt stokkebål. Bjørkenever er fint som opptenning, da det inneholder mye eterisk olje, men det må være lov å ha med litt tennbriketter i opplæringsfasen.

Der finnes så utrolig mye god mat å lage på bål. godt.no har gode oppskrifter på gode alternativer til pølser. Denne aktiviteten kan lett kombineres med mange av de 9 andre forslag.

Vinterferien
Uhmm. Elg i pannebrød med fyll

Da håper jeg at dere har fått noen gode ideer og inspirasjon med på veien. Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god tur sammen med barna.

Én kommentar til “10 gøyale uteaktiviteter om vinteren for hele familien”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *