vinterskogen

Storinnrykk i Vinterskogen

Den andre helgen i januar var vi hele 20 barn og voksne på tur. Fire familier hadde lenge snakket om at de kunne tenke seg å sove ute på vinteren med barna. Skogsliv inviterte dem alle på tur ut i vinterskogen og for noen var det første gang.

Kan vi holde varmen i vinterskogen i 17 minus?

Tidligere i uken lurte noen av foreldrene på om turen ble gjennomført selv om temperaturen nå var nede på 17 minus inne i Oslo og det føltes veldig kaldt. Jeg fortalte at det var stor forskjell på den fuktige havluften og den tørre luften i innlandet. I skogen er det også som regel vindstille i forhold på fjellet. I lavvoen kommer vi til å få det lunt og godt med åpen ild.

bilder fra første tur2016-25

 

Ute skal vi lage et stort stokkebål av tørrgraner som alle kan sitte rundt så det blir ikke noe problem å holde varmen. Foreldrene ble beroliget og gledet seg til prøve en natt i vinterskogen.

En stor drøm

Fredag ettermiddag ankom en forventningsfulle og turglad gjeng parkeringsplassen, alle var veldig klar for eventyr. Det var en stor drøm som skulle føres ut i livet og jeg skulle sørge for det ble en god opplevelse for alle.

Innover i skogen gikk det med tung bør, men heldigvis var perlen av en leirplass ikke langt unna. Forrige helg var jeg der inne og fant denne fine plassen ved et lite vann. Det ligger godt i le av trærne og oppe på en høyde, så man ikke får kulden fra vannet. Sammen med guttene og en kamerat hadde vi satt opp lavvo og 4 hengekøyer og testet ut området med 2 overnattinger. Nå stod det hele klart, så det ble lettvint å gjøre oss klar for natten.

Vinterskogen

Området var fylt av tørrgraner, så vi kunne lett lage oss en stor nying (stokkebål). Mens de voksne pratet rundt bålet og laget mat løp ungene ut på oppdagelse med pannelykter. Vi kunne hører dem, men ikke alltid se dem, og det nøt barna i fulle drag og få lov til.

vinterskogen

Mye varme og kos

Det ble en utrolig fin kveld. Temperaturen var gått fra 17 minus til trivelige 8, så ingen var bekymret for kulda lenger. Utover kvelden satte vi oss tett rundt bålet og fråtset i diverse lekkerier av sjokolade, kinderegg og potetgull. Når man er mange på tur blir det mye snacks.

vinterskogen

Ved leggetid gjorde vi klar de mange varmeflaskene som skulle opp i soveposen, og da var det godt å ha en stor kaffekjele på 6 liter som kunne gjøre jobben.

Flere foreldre var glade for tips og råd til hvordan barna best mulig kan holde varmen natten igjennom.

Sove-ute-tips finner dere her i denne artikkel

Det var deilig å se hvordan alle barna storkoste seg på tur og lekte sammen ute i skogen. Det var en glad gjeng som la seg i posene og sluknet ganske tidlig.

En overraskelse mitt på natten

Jeg og guttene mine sov ute mellom treene i våre nye turhengekøyer og jeg var imponert over at barna synes det var helt greit å ligge for seg selv i mørket langt fra hverandre. Oppe i køyen brukte vi reinskinn og to tresesongs soveposer.

Vinterskogen

Jeg våknet på et tidspunkt på natten og lyste rundt for å se hvordan det gikk med guttene. Og der på bakken lå Thomas under hengekøyen og snorket uten liggeunderlag. Han hadde rett og slett falt ut uten å våkne og lå varm og god og sov. Jeg fikk bakset han opp på reinskinnet men tok ikke sjansen på å ligge han tilbake i hengekøyen. Har i etterkant lest flere blogger som anbefaler dobbelhengekøyer til barn.

Resten av natten gikk godt og jeg våknet til barnestemmer inne fra lavvoen ved halvåtte-tiden. Vi samlet oss der inne hvor det brente et lystig bål, noe som føltes godt etter å ha stått opp i stillongs ute i lett snøvær.  Alle hadde sovet godt og varmt og det gledet meg stort.

IMG_5954

English Breakfast

Frokosten var en kulinariske opplevelse. Her ble det laget pannekaker, bacon, toast og mye mer. Det eneste som kanskje manglet var friskpresset appelsinjuice!

vinterskogen

På en tidligere tur hadde vi funnet en liten grotte ikke langt fra leiren. Vi gikk i samlet flokk og kom ut i en lysning hvor det blåste en sur vind.

Det er utrolig som skogen gir ly for vær og den vinden hadde vi ikke merket nede ved leiren. Den lille utflukten til grotten ble morsom. Vi fant mange istapper og barna synes det var spennende å utforske det underjordiske.

IMG_6137IMG_6000

Utpå dagen pakket vi sammen og mange lystige og glade barn og voksne reiste hjemover i nysnøen med minner for livet og en god følelse av alt de hadde mestret for første gang.

vinterskogen

 

 

 

 

2 kommentarer til “Storinnrykk i Vinterskogen”

  1. Låter som en helt fantastisk upplevelse.
    Ser otroligt mysigt ut att sova i hängmatta.
    Så roligt att läsa om era upplevelser.
    Mvh/Eva i Sverige, (vän till Linda E)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *