Nu skal vi endelig gjenoppleve fantastisk Nordre Øyeren Naturreservat

For noen år siden da guttene var 3 og 5 år dro vi på en av de flotteste turene vi har vært på med barna. Vi var godt uti oktober, og jeg gikk å drømte litt om varme land, men Heidi fikk overbevist meg om at det var telttur som var saken. Vi bestemte oss for å se nærmere på Nordre Øyeren naturreservat.

En høstklar morgen dro vi avsted i vår lille båt. Etter at vi hadde dratt rundt på oppdagelse i området fant vi en nydelig plass i en bjørkelund der vi satte lavvoen.

Barna var blitt kalde av å sitte stille i båten så de fikk varmet føttene på mamma sin mage mens de fikk lest historie.

På denne årstiden var det godt med ovn i lavvoen. Dette var vår første 5 dages tur med hele gjengen og vi hadde noen helt eventyrlige dager med sol og klart vær. Der var dager der vi bare tuslet rundt på øya vår. Guttene balanserte rundt på trer som beveren hadde veltet mens vi hygget oss seg ved bålet. En annen dag rodde barna båten og etter langtids jobbing sammen med dem kom vi til et fugltårn og så på de mange fugler som mesket seg med vannplanter og fylte opp reservene før turen gikk videre sørover.

01-345

Vi hadde med oss fuglerbok og prøvde og lære oss de mange arter. På dagsturene sov tvillingene til middag i soveposene, for barnevogn hadde vi ikke.

Jeg og Heidi opplevde denne turen som helt magisk der alt fungerte. Det var et vendepunkt til å dra på lenger ture sammen med barna.

09-403

03-395
Til helgen drar jeg og guttene endelig tilbake for å oppleve de enorme flokke med fugler som mellomlander her innen de drar videre nordover. Nordre Øyeren ble fredet for å bevare Norges største innlandsdelta og det store antallet av planter, fugler, fisk og andre dyr som finnes der. Nordre Øyeren er spesielt viktig som rasteplass for fugler på vår- og høsttrekk, og særlig i april-mai kan man se tusenvis av ender, gjess og vadefugler. Området er viktig for fugl ikke bare på nasjonal basis, og Nordre Øyeren fikk derfor i 1985 status som et Ramsarområde – et internasjonalt viktig våtmarksområde. Øyeren har Norgesrekorden for antall fiskeslag med sine 25 ulike arter og insektlivet er også svært rikt.
De tre elvene Glomma, Nitelva og Leira fører med seg enorme mengder grus, sand og leire, tilsammen 608 000 tonn per år. Glomma alene står for 500 000 tonn per år. Når elvene kommer til det flatere landskapet ved Øyeren avtar farten på vannet, og sand og leire synker til bunns. Med tiden har det derfor blitt dannet sandbanker og små øyer ved munningen av elvene, og elveløpet deler seg i stadig flere øyer, viker, kanaler, råker, evjer og laguner. Deltaet har blitt dannet i løpet av de siste 150 årene, og området er kontinuerlig i forandring. Her er det spennende å dra rundt på oppdagelse med liten båt eller kano. For å se bilder fra deltaet kan jeg anbefale naturfotografen Øystein Søbye  sin side. Han har også vært med å skrive boka «Øyeren og elvene» sammen med Sverre Solberg. (Kilde: http://fetsundlenser.no)

Nu er jeg godt i gang med pakkingen til turen og gleder meg til et gjensyn med dette fine område. Vi skal bevege oss varsomt rundt og holde oss vekk fra de områder som i denne periode er totalt fredet så fuglene kan få helt fred til å hekke.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *