Lyst å lage egen turmat?

Nu er det endelig sommer og det er sikkert mange som er godt i gang med å planlegge ferietur i skogen eller på fjellet.   Det er enkelt og morsomt å  lage sin helt egen turmat som tåler sommervarmen, og du sparer mange penger i forhold til dyr turmat fra butikken.

Tørk din egen turmat

Da vi bodde i USA ble vi introdusert for en dehydrator. En dyhydrator er fin til turmat En dehydrator er en fiks lite maskin som ved hjelp av varmluft kan tørke nesten all slags mat så den blitt lett, uten vann og dermed har lengre holdbarhet i varmen.  Prinsippet er at man før turen tar ut væsken i maten, og når den så skal tilberedes igjen tilføres væsken igjen. På den måte sparer man også masse vekt. En dehydrator kan kjøpes for mellom 600 og 5000 kr. Vi har kjøpt den billigste fra OBH nordic på Elkjøp, og  den er vi veldig fornøyd med. Noen ganger kunne vi godt ha tenkt oss litt større kapasitet, og det får man i de dyrere. Man kan også bruke en vanlig stekeovn gjerne med varmluft, som settes på mellom 50  og 100  grader  med døren på klem.

Kjøtt egner seg godt for tørking. Du kan bruke rått eller stekt oksekjøtt,  stekt kjøttdeig, eller kokt kylling. Pass på ikke å bruke for mye fett når du steiker kjøttet på forhånd. Da tar det lengre tid å tørke, og blir også fortere harskt.

Skjær kjøttet i biter. Kjøtt kan tørkes direkte på nettet i dehydratoren eller stekeplate uten bakepapir. Kjøttet krydres først før tørking. Tørkinga tar 2-8 timer avhengig av mengden. Hvis du bruker varmluft går det hurtigere.  Når det er igjen 25 % av ferskvekten  (ca 33 % på kjøttdeig) er det ferdig tørket.

Grønsaker kan tørkes i romtemperatur eller med dehydrator eller stekeovn. Prøv deg frem, men  de aller fleste kan brukes. Potet kan man raspe og lage eget potetpulver av. Med både gulerøtter og poteter kan det være lurt å koke dem litt først. Det tar ca 3 til 10 dager å tørke i romtemperatur men med dehydrator eller ovn tar det alt fra noen timer til en natt. Når der er ca 10 % igjen av ferskvekten  er grønsakene ferdige. Husk å bruk bakepapir så det ikke klister seg fast ved bruk av steikeovn.

Øyvind (6) i sving på kjøkkenet

Her skal i få se jeg og Øyvind trylle et halvt kilo epler om til 50 gram lekre sprø, søte og tørkede epleskiver, som er en favoritt på tur!

2-IMG_1500

 

Her bliver eplene både skrellet, skåret i skiver og kjernehuset tatt ut.
Her bliver eplene både skrellet, skåret i skiver og kjernehuset tatt ut.
Fem epler klar til dehydratoren
Klar til tørking
Klar til tørking
Tørret epleskiver er super turmat
50 gram lekre sprø epleskiver

Her er en link til en masse spennende turmat fra Øytun Folkehøgskole fra adrenaline.no

Andre nettsteder som kan være et godt utgangspunkt for planlegning av neste tur i Norge er disse nettsteder

Ut.no 

Godtur.no

inatur.no

Kartverket.no

DNT sikkerhet på tur

Planleggingkart i pdf

Turkompisen

God fornøyelse med planlegging av turer i Norge!

4 kommentarer til “Lyst å lage egen turmat?”

  1. epleskiver er flott snacks . Prøv også med kanel, det funker bra også.
    Har tørket mango og ananas kg brukt det som tursnacks både for barna og for meg👍🏻👍🏻

  2. Det ser super lækkert ud! Vi stødte på dehydratoren på en juletur til Rondane, hvor et par danskere havde tørret alt lige fra kødsovs til risretter. Det smagte fantastisk og fyldte næsten ingenting 🙂 Tak for at minde mig om, at vi simpelthen må have sådan en! Og rigtig god tur.

    1. Så morsomt. Det hørtes ut som en flott tur i julen😊👍. Glad for at jeg kunne minde deg om denne fikse lille sak. God sommer og så gleder jeg meg til lese om flere ture på jeres blogg😊. Hilsen Kasper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *