Hvordan bruke øks og kniv sammen med barna

Gi meg øks, en sak og en skog og jeg er lykkelig. Jeg nyter å kunne jobbe i skogen med gapahuken vår. Jeg håper aldri jeg blir helt ferdig for det er fint å ha noe å drive med når vi er der oppe. Guttene synes også det er gøy å hjelpe til. Da vi lagde på taket satt de en hel dag og hamret i spikker. For meg har det vært en sund prosess. Det kan være et slitt å få materialer langt ut i skogen men stor glede når jeg når frem til leiren. Alle stokkene er blitt barket for hånd og det er litt meditativ oppgave som tar lang tid. Det er godt å være et sted der klokken går lidt langsommere eller helt blir glemt, dagen slutter når det blir mørkt. Mens jeg står og jobber kan jeg høre barna langt vekk inne i skogen, de holder på med deres eget prosjekt. En dag hadde de sittet og malt med blåbær på nakne trestammer som så ut som hulemalerier. En annen dag bygget de en borg og lagde bue og pile. Guttene har hver sin kniv som de bruker flittig. Som regel går det veldig bra dog med noen få kutt i fingrene og det hører med til livet i skogen. De lager alt mulig med knivene, best liker de å skjære i gammel tykk furubark. Det er mykt og lett å forme til hva som helst.

Vi har et par kniveregler.

  1.  De skal sitte ned å jobbe
  2.  De for ikke lov å gå rundt med knivene.
  3.  Det skal forgå i leiren ved bålplassen. En viktig ting med knivene er at de skal være ordentlig skarpe. Da bruker de ikke så mange krefter som kan gi mye større skade og kutt. Hvis de skjær seg med en skarp kniv blir det rene fine kutt som bare trenger litt strips og plaster.

Alle tre gutter for også lov å bruke øks under oppsyn.
To regler når de bruker øks.

  1. Alltid to hender på øksen uten bruk av glatte votter. Alltid stå med beina spredt.
  2. En øks kan gjøre ganske stor skade på bein, kne og fingrer derfor er jeg alltid med når de hugger. Et tips kan være å smøre hendene deres med harpiks, det gir et godt grep på øksen. Guttene er utrolig stolte når endelig treet velter etter lang tids hugging.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *