ET INTERVJUE MED EN 12 ÅRING

For snart 5 år siden hadde min sønn Martin og hans kamerat Vebjørn deres første alenetur en regnfull og kald desemberdag. Jeg husker det godt,  for jeg lå på sofaen med influensa og feber.  De kom inn og spurte om de kunne dra ut i skogen. De fikk lov til det på den betingelsen av at de selv pakket til turen. Det ble det første av mange eventyr de har har hatt sammen.

Sist helg dro de på telttur til et fint fiskevann. Her ble det mye fin ørret. Været bød på både varme,  sol, 5 grader kaldt og regn. Jeg fikk lov å besøke dem, og tok ett par bilder. Da de kom tilbake fra turen  tok jeg et lite intervjue med Martin. Intervjuet dere kan  lese her.

Kasper: Kan du fortelle meg litt om hvorfor det er så fint å dra på tur uten voksne?

Martin: Det er det at du føler du greier ting selv. Du føler du har et ansvar og det å mestre ting selv. Og så er det veldig fint å være på tur med sin beste kamerat.

Kasper: Er det vanskelig å pakke allting selv til turen?

Martin: Det kan være vanskelig å huske hva man skal ha med. Det pleier stort sett å gå greit.

Kasper: Hva er det beste med å være ute i naturen?

Martin: På en måte den friheten jeg føler ute. Og så er det så mye morsomt å finne på.

Kasper: Der er mye ulv her i området Hva tenker du om det?

Martin: Det tenkte vi ikke så mye på. Det er den som er redd for oss.

Kasper: Har du noen gode tips til andre barn som har lyst til å dra ut på tur alene?

Martin: Hvis du er i nærheten av et vann, ha med fiskestenger og prøv både med mark og duppe og spinner i forskjellige størrelse.  Det er også viktig å pakke alt vanntett og ha med nok mat

Kasper: Hvis man skal fange ørret har du noen tips til hvordan man gjør det:

Martin: Vi tok dem på spinner, det var effektivt det. Vi prøvde med mark men fikk størst fisk med spinner.

Kasper: Har du noen tips til hva man kan finne på når man er ute på tur i Skogen?

Martin: Man kan på oppdagelsesferd. Men da må man alltid ta med sekk med utstyr så man er forberedt hvis man går seg vill i skogen.

Kasper: Er det noe du må tenke på før du drar ut på oppdagelsesferd?

Martin: Når man drar ut på lange eller korte ture har vi alltid med oss ting så vi kan greie oss gjennom natta i skogen. I sekken har vi fjellduk, Kart og kompas, mat og drikke, fyrstikker, mobil med powerbank, genser, lue regnklær, lykt, førstehjelpskrin og nødraketter. Da kan vi klare oss i skogen hvis vi skulle gå oss bort.

Kasper: Nå var det veldig mye regnvær da dere var på tur sist. Det er ikke så ofte det har vært regnvær på de andre ture dere har vært på. Fikk dere noen nye erfaringer med dårlig vær?.

Martin: Ja,  jeg pakket alt for dårlig fordi det var 20 grader og sol. Jeg ble gjennomvåt og kald. Det er viktig  heller å bære en kilo ekstra enn ikke  å ha med nok klær.

Kasper: Har dere gjort dere noen tanker om neste tur? Har du en drømmetur en gang i fremtiden?

Martin: Det er å sove ute flere netter. Det har vi ikke prøvd alene før. Det hadde vært fint å gå videre til en ny plass.

Kasper: Hva hadde dere med på denne turen:

Martin: Sovepose, telt, liggeunderlag, primus og gass, Panne, gryte, kniv og sleiv. Tallerken og kopp, Toalettpapir, Fyrstikker, kart og kompass, mobil og powerbank, 3 fiskestenger, spinner og duppe, mark, lykt, mat og snacks, ekstra skift, fjellduk.

Kasper: Var der noe du manglet som du vil ha med på neste tur?

Martin: Bortsett for flere vanntette klær så glemte jeg pannelykt. Heldigvis gikk det greit uten, men den er viktig å ha med.

Kasper: Tror du det hadde vært lurt med en pakkeliste når dere planla turen? , som dee kunne kryss av for det som dere skulle ha med?

Martin: Ja det var en god ide. Jeg holdt på å glemme dopapir også.

Kasper: Hva med førstehjelp? Kan du førstehjelp?

Martin: Nei ikke så godt. Når jeg så opp i førstehjelpsposen jeg fikk av deg visste jeg ikke hva alt sammen skulle brukes til. Egentlig er det bare plaster jeg kan finne ut av å bruke.

Kasper: Kanskje det hadde vært lurt at du og Vebjørn tok et førstehjelpskurs?

Martin: Ja det ville nok være en god ide. Jeg har tatt livredningskurs men det er veldig lenge siden nu.

Jeg trenger virkelig et førstehjelpskurs.

Kasper: Er der noe utstyr du drømmer om å anskaffe deg til fremtidige ture.

Martin: Ja det er et godt kamera som tåler en støyt og ordentlig fjellstøvler

Kasper: Jeg husker at du overnatte alene ute første gang da du var 7 år sammen med Vebjørn. Hva er det du har lært av de siste 5 årene fra de mange turene dere har vært på alene?

Martin: Jeg har lært å bygge opp en leir. Det er ofte jeg ikke gjør det men det er lurt å ha med ting man kanskje ikke trenger men kan være godt å ha i forskjellige situasjoner. Jeg har også lært å sløye fisk og tilberede den på primus.

Kasper: Det å holde seg varm i all slags vær har du noen tips til det?

Martin: Det viktigste er ikke å bli våt for det trekker mye varme fra kroppen. Spesielt i kaldt vær er det viktig å legge klærne nede i soveposen. Det er viktig å holde orden i leiren og ikke la noe ligge ute.

Kasper: Hva hvis det er vinter og ordentlig kadlt hva gjør du da?

Martin: Da er det veldig godt med bål. En vannflaske med varmtvann i soveposen er supert. Bevege seg i stedet for å bli sittende å bli kald. Spise ofte og drikke masse varmt drikke.

Kasper: Tusen takk fordi du ble med på dette lille intervjuet.

Martin: Vær så god

 

 

                                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *