7 Gøyale sommeraktiviteter med barna

1.Overnatte en natt ute

1-oppvarmg til natti naturen 195

Der er mange måter å tilbringe en natt i naturen.  Her er Skogslivs favoritter:

Under åpen Himmel

Der finnes ikke noe bedre sted å ligge enn under åpen himmel hvis været passer til det.  Når natten faller på og stjerner skinner og månen titter frem bak trærne, blir det helt magisk og en uforglemmelig opplevelse for store og små.

Thomas gjør seg klar til overnatting i skogen

Terrrassen by night

Er det tørrvær er det enkelt å bære ut madrasser, dyner og kosedyr på terrassen. Ved grillen kan dere grille marsmallows.

Mellom blomster og epletrær i hagen

Her kan i ligge under åpen himmel eller sette opp telt eller en liten gapahuk. Det er enkelt å dra på overnatting i hagen. Her alt dere trenger rett i nærheten

Øyvind nyter kvelden under åpen himmelØyvind nyter kvelden under åpen himmel

Rett rundt hjørnet

Mange steder kan man gå et lite stykker fra huset og komme ut i skogen eller annen type natur, rett rundt hjørnet hvor det er lov å overnatte. Da trenger dere ikke å tenke på å bære lett, for dere kan bare gå flere ganger frem og tilbake.

Hengekøyen

Det er en flott opplevelse å ligge i hengekøye i skogen, spesielt hvis du synes det er litt hardt å ligge på bakken. Hvis det er fare for regn, kan man strekke en snor over hengekøyen og legge en presenning  over som tak. Det er veldig koselig å ligge i køyen og høre regnet tromme.

Gapahuk

Med en presenning, litt tau, kniv og øks kan du lage deg et herlig, tørt hjem. En gapahuk kan lages på mange måter. Det enkleste er å spenne opp et tau mellom to trær. Ta deretter langsiden av presenningen og bind fast i tauet. Strekk presenningen ut og fest den andre langsiden  med et par spisse pinner. Kortsiden skal henge ned og festes med pinner de også. Da har du et fint krypinn for natten.

Hvordan få en god natts søvn ute

  • Pass på å ikke ha for mye klær på, da blir du bare svett og kald.
  • På kalde netter til fjells, kan du helle varmt vann (ikke kokende) på en flaske med skrulokk og ta med i soveposen. Den vil hjelpe til med å holde deg  varm.
  • Hvis du har et tynt liggeunderlag kan du legge dine klær under hoften og ryggen, det hjelper på komforten.
  • Det kan være godt å bruke ørepropper,  hvis du sover lett om natten.
  • Husk mygghatt hvis du ikke sover i telt.
Under åpen himmel
Høytlessing

Ha med en overraskelse

Vi har ofte med en overraskelse på turene. Her er det bare fantasien der setter grenser. Det trenger ikke å være noe stort, men for eksempel stjerneskudd, ballonger, såpebobler, bok til høytlesning eller kinderegg.

12-hestefjelltur2013 202

10 tips

2. På sporjakt

Bjørnespor
Bjørnespor

Du trenger

    • Målebånd
    • Gips, vann, hårspray og rørepinne (hvis dere vil lage gipsavtrykk)
    • Kamera
    • Sporbok

Så du det, eller gikk du forbi?

Overalt i skogen er det spor etter dyr. Dyrespor finnes ikke kun på bakken, men se rundt på busker og trær om noen har gnaget, hakket eller veltet hele busken eller treet. Mange dyr gnir duften sin inn i treet for å markere reviret sitt. Da kan du være heldig å finne hår.

10 tips
Klormerke fra bjørn

Maurturen er ofte besøkt av store og små dyr. Finner dere et fint tydelig spor kan dere følge det baklengs (backtrack). Da vil dere kunne lese hele historien, og tyde hva dyret har drevet med. Kanskje dere er heldige og finner dyrets hvileplass med hår, eller rester etter et måltid.

Ulvespor

 Lag en fin souvenir

Finner du et fint spor kan du lage et gipsavtrykk, og ta med hjem en suvenir. Hvis du er tvil om hvilket dyr som har laget sporet, kan du også ta bilde med et målebånd ved siden av og forske videre hjemme. På nettet finnes masse litteratur om dyrespor. Her kan du lese hvordan du kan bestemme sporene til våre fem største rovdyr. 

Gipsavtrykk lager du enkelt ved å blande gips (fås i hobbybutikker) og vann til en vellingaktig konsistens, og helle ned i sporet. Det kan være lurt å sette en ring av papp rundt sporet før du heller på gipsen, slik at det får en fin avslutning på kantene. Vær sikker på at gipsen er helt herdet før du tar den opp.

10 tips

3. Aktiviteter i regnvær

Alle ønsker seg  sol og varme hele sommeren, men det kan nok hende det blir et par dager med regn. Vi voksne er hurtige til å kommentere været og holde oss innendørs, mens de fleste barn elsker å leke med vann. Hvis dere taper regnbuksene ved anklene  med sølvtape kan dere ha det gøy lenge i vanndammer og små bekker. Ta med litt Zalo og overrask barna med masse såpeskum (Zalo brytes raskt ned i naturen). Ved bekken kan dere lage pinne- og barkebåter og lage båtrace langs elven.

Lykken er å fange sin egen fisk. I regnvær har du ekstra god sjanse.   En metode som aldri slår feil er å fiske med dupp og meitemark. Det er ikke alltid fisken er så stor, men mange små gir også en god munnfull rett i steikepannen. Husk godt med smør og krydder.  Som tvillingene sier » jeg elsker fisk med skinn!»

Her er en film fra en regnværsdag

10 tips

4. Spikking

Julegavetips

Guttene har hver sin kniv som de bruker flittig. Som regel går det veldig bra, dog med noen få kutt i fingrene, men det hører med til livet i skogen. De lager alt mulig med knivene. Best liker de å skjære i gammel tykk furubark. Det er mykt og lett å forme til hva som helst. Når de først kommer i gang kan de bruke mange timer foran bålet. Eldstemann på 8 år har laget seg en trefigur som heter «Kaptein Tretruse» (etter de populære bøkene om Kaptein Supertruse), som du kanskje så på TV2 God morgen Norge.  Han er med over alt. Man kan lage sprettert, Knerten, biler, båter, sverd, kjøkkenredskaper (hvis man har glemt noe)  eller noe helt annet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

10 tips

Her er noen spikkeregler det kan være lurt å lære barna før dere går igang.

  • Barna skal sitte ned og jobbe.
  • De får ikke lov å gå rundt med knivene.
  • Når man er ferdig med å spikke, skal kniven alltid legges i sliren.
  • Bruk alltid kniv med fingerstopp slik at fingrene ikke sklir ned på bladet.
  • Spikk alltid vekk fra seg, men ikke mot andre.
  • Kniven er ikke noe man skal leke med.
  • Når du skal gi kniven til noen andre, holder du i bladet på den siden som ikke er skarp, slik at den som skal ta imot kniven kan ta rundt skaftet.

En viktig ting med knivene, er at de skal være ordentlig skarpe. Når man ikke må ta i av alle krefter, er det mindre sjanse for at kniven glipper og man skjærer seg. Hvis man skjærer seg med en skarp kniv blir det dessuten rene, fine kutt som bare trenger litt strips og plaster.

10 tips

 5. Smed for dag

En dag i skogen lekte vi smie, og det ble en stor suksess!  Her kan barna være aktivt med å hamre og forme metallet. Guttene synes det er morsom å blåse med peisblåsene. Det tar ikke lang tid før metallet blir rødglødende. Jeg  holder metallet, mens guttene hamrer løs så gnistene fyker.

vinterferie

Dette trenger dere til aktiviteten.

  • Et bål
  • Arbeidshansker
  • Forskjellige typer metall. Vi brukte myke metaller, som kobberrør. De blir lett varme og rødglødende, og er enklere å forme.
  • Noen store tenger, for eksempel en stor låsetang, til å holde i metallet.
  • Peisblåser eller noe annet som kan gi god trekk  i bålet.
  • Noe å slå metallet på. De færreste har en ambolt, så det går fint an å bruke en sten eller en solid trekloss.
  • Brannsår er nesten uunngåelig som smed. Ha derfor klart kald vann og brannsalve.

vinterferie

Les mer om smieaktiviteter i artikkelen:  Med ambolt i ryggsekken

10 tips

  6. På oppdagelse over og under jorden

Ute i skogen finnes det mye spennende som du kanskje ikke får med deg hvis du bare går på stier og grusveier. Har dere prøvd å gå rett ut i skogen uten å følge en fast ferdselsvei?  En gang vi gikk utenfor stien, fant vi noe så fantastisk som en hule. Langt inne i hulen fant vi bergkrystall,  og etter mye leting fant vi hele seks huler der noen av dem gikk langt ned i bakken.

10 tips
Vebjørn er lykkelig over sitt funn av bergkrystall i hulen.

Her kan dere bli med under jorden med filmen: «Huleboer for en dag»

7. Treklatring

Høres det litt kjedelig ut? Så se denne filmen, så kanskje dere forandrer mening!

Store grantrær med solide og tykke grene er best å bruke. Disse guttene har mange timers klatrererfaring, og derfor vet jeg at de kan klare seg i toppen av dette treet uten å miste grepet.  Er dette helt nytt for barna kan det være en god idé å starte med en lavere høyde, så barna opplever mestring ved at de både klarer å klatrer opp og ned igjen. Det er selvfølgelig også viktig at de ikke klatrer høyere enn at foreldrene føler seg trygge. Det er ikke lurt å rope om hvor farlig det er når de henger der i toppen av et tre! De trenger selvtilliten til å komme seg ned igjen også!

10 tips

 

Riktig god sommer

 

2 kommentarer til “7 Gøyale sommeraktiviteter med barna”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *